Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ ΣΤΟΝ Ι.Ν ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΑΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

 


Την Δευτέρα 1 Μαϊου 2023 το απόγευμα, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Πατρών περιοχής Μαρούδα.
 
Την Τρίτη 2 Μαϊου το πρωί, προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Καλάνου του Δήμου Ερυμάνθου.
 
Στις ομιλίες του ο Θεοφιλέστατος μεταξύ άλλων είπε πως, η αγία μας Εκκλησία εορτάζει και τιμά τον Μέγα Αθανάσιο πατριάρχη Αλεξανδρείας.
 
Από την παιδική του ηλικία, ο Άγιος αγάπησε τον Σωτήρα και Λυτρωτή μας Ιησούν Χριστόν, τα πνευματικά και την Βασιλεία των Ουρανών.
 
Ευρέθηκε στην έρημο πλησίον του μεγάλου καθηγητού της ερήμου, του Οσίου και Θεοφόρου πατρός Αντωνίου του Μεγάλου.
 
Νέος χειροτονείται διάκονος και γίνεται το δεξί χέρι του πατριάρχου Αλεξανδρείας Αλεξάνδρου. Την εποχή εκείνη ξέσπασε η αίρεση του Αρείου. Ο Άγιος συμμετείχε στην Α' Οικουμενική Σύνοδο και εκεί φάνηκαν όλα τα πνευματικά του προσόντα.
 
Ο Κύριος τον αξίωσε να γίνει πατριάρχης Αλεξανδρείας όπου ανεδείχθει ένας μιμητής του Καλού Ποιμένος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Από τα 46 χρονιά της αρχιερατείας του τα 16 από αυτά τα πέρασε στην εξορία. 
 
Έδωσε μάχες κατά των αιρετικών και στα θέματα της πίστεως ήταν ανυποχώρητος. Η αλήθεια του ευαγγελίου δεν επιδέχεται συμβιβασμούς και εκσυγχρονισμούς.
 
Ο Θεοφιλέστατος έκανε αναφορά στον πολιτικό γάμο, στην πολιτική κηδεία και στο σύμφωνο συμβίωσης που είναι το αποτέλεσμα της αποϊεροποιήσεως και αποχριστιανοποιήσεως της εποχής μας.
 
Αδελφοί μου κρατείτε τις παραδόσεις και την διδασκαλία της αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας μας 
Μετέφερε τέλος, τις εγκάρδιες ευχές του σεπτού Πατρός και Ποιμενάρχου μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη ευλογημένα και αγιασμένα.