Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

 
Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Στις 10.30 το πρωί τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Πατρών προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

Ακολούθως, έγινε μετάβαση των αρχών στο Μνημείο στη πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού (Λεωφόρος Βενιζέλου και Ακρωτηρίου).

Τελέσθηκε Ιερό Τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της πόλεως, ενώπιον της προτομής του μακαριστού μεγάλου πρωθιεράρχου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χρυσάνθου του από Τραπεζούντος, ο οποίος κουβαλούσε πάντοτε στην καρδιά του τον πόνο  του Πόντου. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Πατρέων.

Το μνημείο πλαισίωσε αντιπροσωπεία του Σωματείου Φάρος Ποντίων Πατρών με τις παραδοσιακές  φορεσιές του Πόντου. Μέλος του Συλλόγου κρατούσε ευλαβικά τον αρχιερατικό σκούφο του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, τον οποίο κατείχε ως ευλογία ο μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Πατρών κυρός Νικόδημος και δώρισε στον τότε αρχιμανδρίτη π. Χρύσανθο Στελλάτο για να ενθυμείται και να τιμά τον Ιεράρχη του οποίου το όνομα φέρει. Εν συνεχεία ο π. Χρύσανθος δώρισε το ιερό αυτό κειμήλιο στο Σωματείο - Σύλλογο Φάρο Ποντίων Πατρών όταν Πρόεδρος του ήταν ο αγαπητός Δάσκαλος και φίλος κ. Βασίλειος Τσελεπίδης. 

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι πρωτοσύγγελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών επί αρχιερατίας κυρού Χρυσάνθου ήταν ο άγιος των Πατρών π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος και αρχιδιάκονός του ο μετέπειτα Μητροπολίτης Πατρών κυρός Νικόδημος, ο από Ζιχνών. 

Ακολούθησε ομιλία για τα γεγονότα της Γενοκτονίας από τον κ. Ασημάκη Παπαδόπουλο και τραγούδια μνήμης με σολίστ τη κα Μάρθα Κυριακοπούλου και στη λύρα τον κ. Παναγιώτη Κωνσταντινίδη.