Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΜΥΡΟΦΟΡΟΥ - ΖΑΒΛΑΝΙ ΠΑΤΡΩΝ

 
Εορτάσθη η μνήμη του Αγίου Νικοδήμου του νυκτερινού μαθητού του Κυρίου εις τον φερώνυμον Ιερόν Ναόν του εις Ζαβλάνι Πατρών, μετόχιον της παλαιφάτου Ιεράς Μονής Μαρίτσης.

Την παραμονήν ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος υπό του Αρχιμ. π. Ιεροθέου Ανδρουτσοπούλου.

Ο Ιεροκήρυξ με αφορμή την ιδιότητα του Αγίου ως νυκτερινού μαθητού του Κυρίου, ανέπτυξε το θέμα της νυκτερινής προσευχής και των ευεργετημάτων αυτής. Εν συνεχεία ακολούθησε Λιτάνευσις της Σεπτής Εικόνος του Αγίου συνοδεία της Δημοτικής Μουσικής και του Συλλόγου των εν Πάτραις Κρητών.

Την Κυριακή το πρωί ετελέσθη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

Ο Θεοφιλέστατος ανεφέρθη εις την τόλμην των ευσχημόνων βουλευτών Νικοδήμου και Ιωσήφ. Τόνισε ότι το αγωνιώδες ερώτημα των Μυροφόρων γυναικών «Τίς αποκυλίσει ημίν τον λίθον εκ της θύρας του μνημείου;» είναι επίκαιρο σε κάθε εποχή καθώς ο άνθρωπος αναζητά εναγωνίως λύση στα προβλήματά του, διέξοδο στα αδιέξοδά του και ανακούφιση από το βαρύ φορτίο του επίγειου βίου. Τη λύση, τη διέξοδο και την ανακούφιση τη δίδει μόνο ο Αναστάς Κύριος. Σε αυτόν να καταφεύγουμε στις δυσκολίες της ζωής και αυτόν να εμπιστευόμαστε για να οδηγεί τα βήματά μας εις οδόν σωτηρίας. 

Εν συνεχεία ετελέσθη Αρχιερατικόν Μνημόσυνον υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Πατρών κυρού Νικοδήμου, κτίτορος του Ιερού Ναού.

Το απόγευμα της εορτής έγινε εις τα πρόπυλα του Ιερού Μετοχίου πάνδημος υποδοχή της Τιμίας Κάρας του νεοφανούς Αγίου της Εκκλησίας μας Οσίου Γερβασίου του διδασκάλου των Πατρών, προσφάτως καταταγέντος εις τας Δέλτους των Αγίων υπό του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Την Τιμίαν Κάραν υπεδέχθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος μετά του εφημερίου του Ιερού Μετοχίου Αρχιμ. π. Γερβασίου Παρασκευοπούλου και πλειάδος ιερέων.

Εκόμισεν δε αυτήν ο Αρχιμ. π. Γερβάσιος Παρακεντές.

Εν συνεχεία, ετελέσθη εν πληθούση Εκκλησία Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας υπέρ των διδασκόντων και διδασκομένων του Σχολείου Δευτέρας Ευκαιρίας του οποίου προστάτης είναι ο Άγιος Νικόδημος ο νυκτερινός μαθητής του Κυρίου.

Τον θείον λόγον εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ανεφέρθη εκτενώς εις την τόλμην των μυροφόρων ανδρών και γυναικών, εις τον διάλογον του ευσχήμονος βουλευτού Νικοδήμου μετά του Κυρίου καθώς και εις την σχέσιν του Αγίου Νικοδήμου και του Αγίου Γερβασίου.

Ο Ποιμενάρχης μας ανεφέρθη επίσης εις τον σύνδεσμον μεταξύ του προκατόχου του Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου ο οποίος διετέλεσεν Αρχιδιάκονος του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου και του Αγίου Γερβασίου ο οποίος διετέλεσεν Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Την καθηγουμένην Αγνή μοναχή εκπροσώπησεν η μοναχή Μαριάμ. Παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φωκίων Ζαΐμης και η αντιδήμαρχος Πατρέων κ. Αναστασία Τογιοπούλου.

Έψαλλαν ο Νομικός Σύμβουλος της Ι. Μ. Πατρών δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω κ. Πέτρος Ρηγάτος και οι αδελφοί Κωνσταντίνος Τσίγγανος και Παναγιώτης Τσίγγανος. Διηκόνησεν ο νεοκόρος κ. Γεώργιος Τσίγγανος.