Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, την αρμόζουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και με την παρουσία πλήθους ευσεβών πιστών τιμήθηκε στην Πάτρα την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 η μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου και της συνοδείας αυτού.
Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο περικαλλής Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Οβρυάς Πατρών, όπου επ’ ονόματι του Αγίου Ευσταθίου και της συνοδείας του, τιμάται η Δευτέρα Αγία Τράπεζα που ευρίσκεται στο δεξιό κλίτος του Ιερού Βήματος.
Ανήμερα της εορτής, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024, τελέστηκε ο Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.
Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Ευσταθίου. Ο Κύριος, ος πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν, με θαυμαστό τρόπο καλεί τον Πλακίδα, τον ανώτερο αξιωματικό του Ρωμαϊκού στρατού. Μία ημέρα, καθώς κυνηγούσε ένα ελάφι, είδε στα κέρατά του να φέρει σταυρό και άκουσε μία φωνή που τον καλούσε να γίνει χριστιανός. Με αυτό το όραμα ο άγιος πίστεψε, βαπτίστηκε χριστιανός με το όνομα Ευστάθιος, βαπτίστηκε επίσης χριστιανή η γυναίκα του Τατιανή λαμβάνοντας το όνομα Θεοπίστη καθώς και τα δύο παιδιά τους που έλαβαν τα ονόματα Αγάπιος και Θεόπιστος.
Ο αυτοκράτορας Τραϊανός, όταν πληροφορήθηκε ότι ο αξιωματικός του είναι χριστιανός τον καθαίρεσε από τον ανώτερο στρατιωτικό βαθμό που είχε και τον εξόρισε με όλη του την οικογένεια. Κατά την πορεία της εξορίας τους όμως, ο Άγιος χωρίστηκε από τη σύζυγο και τα δύο τους παιδιά.
Μετά από χρόνια, όταν ο Τραϊανός χρειάστηκε τις στρατιωτικές υπηρεσίες του Αγίου Ευσταθίου, τον επανέφερε στην υπηρεσία του, και ο Άγιος Ευστάθιος με τη γενναιότητα και τη στρατηγική που τον διέκρινε συνετέλεσε στην νίκη του αυτοκράτορα. Μάλιστα, επανενώθηκε και με την οικογένεια του, γεγονός που τον πλημμύρισε μεγάλη χαρά.
Όμως ο διάδοχος του Τραϊανού, Αδριανός, απαίτησε από τον Ευστάθιο να παραστεί στις θυσίες των ειδωλολατρικών θεών και να προσκυνήσει τα είδωλα. Ο Άγιος Ευστάθιος αρνήθηκε με σθένος, με αποτέλεσμα να βασανιστεί αυτός και η οικογένειά του. Αλλά η αγάπη τους στο Χριστό ενδυνάμωνε την ψυχή τους στα βασανιστήρια, ενθυμούμενοι μάλιστα τους θείους λόγους, που λένε: «Μακάριος ἀνὴρ ὃς ὑπομένει πειρασμὸν ὅτι δόκιμος γενόμενος λήψεται τὸν στέφανον τῆς ζωῆς, ὃν ἐπηγγείλατο ὁ Κύριος τοῖς ἀγαπῶσιν αὐτόν» (Επιστολή Ιακώβου, α' 12). Πανευτυχής, δηλαδή, είναι ο άνθρωπος που βαστάει με υπομονή τη δοκιμασία των θλίψεων. Διότι έτσι γίνεται σταθερός και δοκιμασμένος, για να πάρει το λαμπρό και ένδοξο στεφάνι της αιώνιας ζωής, που υποσχέθηκε ο Κύριος σ' αυτούς που Τον αγαπούν.
Ο Άγιος Ευστάθιος και η οικογένειά του παρέδωσαν τις ψυχές του στο Θεό μέσα σε χάλκινο πυρακτωμένο βόδι, λαμβάνοντας τον στέφανον του μαρτυρίου.
Ο Θεοφιλέστατος τόνισε τον ρόλο της χριστιανικής οικογένειας, την αξία της πίστεως και της υπομονής, αρετές τις οποίες επέδειξε τόσο ο Άγιος, όσο και η αγία οικογένειά του κατά την διάρκεια της ομολογίας αλλά και του μαρτυρίου τους.
Προέτρεψε δε τους πιστούς να αγαπήσουν την ζωή του Σταυρού, ζωή η οποία οδήγησε τον Άγιο Ευστάθιο και την συνοδεία του στον αγιασμό.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις θερμές, εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη πολλά, ευλογημένα, θεοσκέπαστα και θεοφρούρητα.