Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΧΙΩ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ


Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 το απόγευμα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό Παναγίας της Βοήθειας, ενώ το πρωί της Πέμπτης 15 Φεβρουαρίου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον ως άνω ιερό ναό επί τη εορτή του Οσίου Ανθίμου του εν Χίω.

Στις ομιλίες του ο Θεοφιλέστατος, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως μια σύγχρονη αγιασμένη μορφή μεταξύ των πολλών είναι ο όσιος και θεοφόρος πατήρ της Εκκλησίας μας Άνθιμος της Χίου.

Ο όσιος Άνθιμος είναι ένας επίγειος άγγελος και ένας ουράνιος άνθρωπος, ένα φωτεινό άστρο του πνευματικού στερεώματος, ένα άνθος του παραδείσου και συγχρόνως ένας πνευματικός οδοδείκτης ο οποίος θα υποδεικνύει στα πιστά της εκκλησίας τέκνα τον δρόμο προς τον Ουρανό.

Στη ζωή του υπήρξε ουρανοδρόμος γι' αυτό έγινε και ουρανοπολίτης, έζησε και έδρασε στην ευλογημένη νήσο της Χίου που έχει ποτιστεί με άφθονο αίμα μαρτύρων και νεομαρτύρων.

Ίδρυσε στη Χίο γυναικείο μοναστήρι το οποίο αφιέρωσε στην Παναγία την Βοήθεια. Αυτό το μοναστήρι που ίδρυσε ο όσιος αποτελεί το καταφύγιο των πιστών που ζητούν την μεσιτεία του και την προστασία του.

Ήταν και είναι το πνευματικό στήριγμα των πιστών. Υπήρξε ο φύλακας, ο παρηγορητής και ο προστάτης των λεπρών. Όλη του η ζωή ήταν αφιερωμένη στην δόξα του Κυρίου μας.

Στις 15 Φεβρουαρίου του έτους 1960 εκλήθη να εγκαταλείψει τα του κόσμου τερπνά και να πορευτεί προς τον ηγαπημένο της καρδίας του Σωτήρα και Λυτρωτή Ιησούν Χριστόν.

Ο αγιασμένος ιερομόναχος της Χίου όσιος Άνθιμος είναι ένα πρότυπο αγίας ζωής τόσον για τους κληρικούς όσον και για τους πιστούς λαϊκούς.

Ο Θεοφιλέστατος εξήρε το έργο που επιτελεί ο Αρχιμ. π. Χαρίτων Αθανασόπουλος τόσο στον Ιερό Ναό όσο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και μετέφερε προς όλους τις εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας του Εσπερινού ο αναπληρωτής Διοικητής κ. Ευάγγελος Μαζαράκης προσέφερε στο γραφείο της Διοίκησης το καθιερωμένο κέρασμα στον Θεοφιλέστατο και την συνοδεία του, ενώ αντίστοιχο κέρασμα προσέφερε μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Διοικητής του Π.Γ.Ν.Π κ. Δημήτριος Μπάκος.

Τον Θεοφιλέστατο συνόδευσαν οι Διάκονοι π. Γεράσιμος Αθανασίου, π. Παναγιώτης Λάγιος και π. Παναγιώτης Γιαννόπουλος.