Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΡΑΧΝΕΪΚΩΝ ΠΑΤΡΩΝ




  Την 1η Ιανουαρίου 2025 το πρωί, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος εχοροστάτησε της Ακολουθίας του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Βραχνεΐκων Πατρών.

  Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλια του μεταξύ αλλων αναφέρθηκε στην εορτή της Περιτομής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού που ο νομοθέτης και νομοδότης τηρεί τον νόμο. Ο άναρχος Θεός σαρκούται, προσλαμβάνει την ανθρώπινη φύση για να σώσει τον κόσμο από την αμαρτία. Έρχεται ο Θεός εις τον κόσμον για να ανέβει ο κόσμος στον ουρανό. 

  Ο Κύριος αποτελεί για εμάς τους χριστιανούς φωτεινό παράδειγμα υπακοής στο θέλημα του Αγίου Θεού.

  Δυστυχώς στη σύγχρονη υλιστική εποχή αποφεύγουμε να τηρούμε τα διατεταγμένα μάλιστα με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού ή του συγχρονισμού και των νέων αντιλήψεων.

  Πολλάκις χλευάζουμε τις αλήθειες της πίστεως και των απαιτήσεων του ηθικού νόμου. Ο λόγος του Ιησού Χριστού είναι υπεράνω του χρόνου και των εποχών και δεν επιδέχονται αλλοίωση και μεταβολή. 

  Η υπακοή οδηγεί στην σωτηρία ενώ η ανυπακοή στον αιώνιο θάνατο. 

  Κατόπιν ο Θεοφιλέστατος είπε πως η πρώτη μέρα του νέου έτους είναι αφιερωμένη σε μια σπουδαία φυσιογνωμία της Εκκλησίας μας, στον Μέγα Ιεράρχη άγιον Βασίλειον.

  Είναι ένας εκ των Τριών Ιεραρχών ο οποίος λόγω της δράσεως του και της αγίας ζωής του έλαβε την ονομασία Μέγας την οποία λίγοι άνθρωποι έχουν λάβει εις την ιστορία.

  Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στην πατρίδα του και κατόπιν σπούδασε στην Αθήνα με συμμαθητές τον άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιουλιανό τον παραβάτη. 

  Ο Μέγας Βασίλειος έγινε Επίσκοπος Καισαρείας της Καππαδοκίας όπου ανέπτυξε πνευματική και φιλανθρωπική δράση.

  Αγωνίστηκε να διατηρηθεί η χριστιανική πίστη αγνή και ανόθευτη από τις αιρέσεις και διδάσκει ότι μια ειναι η σώζουσα εκκλησία, η ορθόδοξος εκκλησία μας που είναι ο Χριστός παρατεινόμενος εις τους αιώνας. 

  Ο Μέγας αυτός πνευματικός φωστήρας της Εκκλησίας εκοιμήθει το 379 μ.Χ σε ηλικία 49 ετών. Άφησε τεράστιο συγγραφικό έργο που ασχολείται με όλα πνευματικά θέματα καθώς επίσης συνέγραψε και την Θεία Λειτουργία η οποία τελείται δέκα φορές τον χρόνο. 

  Ας μας διδάσκει το παράδειγμα του και ο άγιος τρόπος ζωής του να είμαστε σταθεροί στην πίστη, να ευεργετούμε τους συνανθρώπους μας, να ζούμε μέσα στην αγάπη και την ελπίδα και να αξιοποιήσουμε τον χρόνο που η αγάπη του Κυρίου μας εχάρισε για την σωτηρία και τον αγιασμό μας.

  Τέλος, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις χαρμόσυνες πατρικές εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ Χρυσοστόμου για ευλογημένο και αγιασμένο νέο έτος. 

  Τον Θεοφιλέστατο συνόδευσαν οι Διάκονοι π. Παναγιώτης Λάγιος π. Παναγιώτης Γιαννόπουλος.