Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ


Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος μετέβη εις την Ιστορική Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων και ετέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το ετήσιο μνημόσυνο του Εθνεγέρτου Παλαιών Πατρών Γερμανού που ύψωσε το Λάβαρο της Επαναστάσεως το 1821.

Τον Θεοφιλέστατο προσκάλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερώνυμος. 

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην μεγάλη μορφή του λεοντόκαρδου Εθνεγέρτου Παλαιών Πατρών Γερμανού που ύψωσε το Λάβαρο της Επαναστάσεως στις 17 Μαρτίου του 1821 στην Αγία Λαύρα και στις 25 Μαρτίου στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου των Πατρών. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην προσφορά της Εκκλησίας στα τετρακόσια χρόνια της σκλαβιάς. Δέκα πατριάρχες, εκατό αρχιερείς, έξι χιλιάδες κληρικοί έδωσαν το αίμα τους για να ποτιστεί το δέντρο της λευτεριάς.

Ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο και τους πατέρες της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας των Καλαβρύτων για την θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν. Στραφείς προς τον Καθηγούμενο π. Ευσέβιο του είπε: "Άγιε Καθηγούμενε έχετε το προνόμιο να είστε ηγούμενος στο ιστορικότερο μοναστήρι της Ελλάδος. Να μεταλαμπαδεύετε το φως του Χριστού και την αγάπη προς την ευλογημένη μας πατρίδα, την Ελλάδα που είναι η χώρα των Αγίων, των Ηρώων και των Μαρτύρων."

Η αδελφότης της Μονής προσέφερε σε όλους τους προσκυνητάς μοναστηριακή τράπεζα.

Τον Θεοφιλέστατο συνόδευσε ο Διάκονος π. Παναγιώτης Λάγιος.