Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΞΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Το Σάββατο 11 Μαΐου 2024 το πρωί, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, παρεκκλήσιον του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Πατρών, επί τη εορτή της Αγίας και Ενδόξου μάρτυρος Ολυμπίας.

Ο Θεοφιλέστατος λειτούργησε με την συμμετοχή του εφημερίου του Ιερού Ναού π. Ελευθερίου Κολιαβρά και του Διακόνου π. Παναγιώτου Γιαννοπούλου.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο βίο της Αγίας Ολυμπίας, η οποία έζησε τον 13ο αιώνα μ.Χ. και παρέδωσε την ψυχή της στον Κύριο με μαρτυρικό θάνατο στις 11 Μαΐου του 1235 μ.Χ.

Η Οσία Ολυμπία γεννήθηκε στην Πελοπόννησο κατά το έτος 1200 μ.Χ. από ευσεβείς γονείς που κατάγονταν από την Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας της ήταν ιερέας και η μητέρα της ήταν κόρη ιερέως. Από την Κωνσταντινούπολη, άγνωστο για ποιο λόγο, έφυγαν και κατοίκησαν στην Πελοπόννησο.

Σε ηλικία δέκα ετών η Ολυμπία έχασε τους γονείς της και οι συγγενείς της την έστειλαν στο Μοναστήρι των Καρυών της Θερμής, τη σημερινή Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ, όπου η τότε ηγουμένη Δωροθέα ήταν θεία της Ολυμπίας.

Σε ηλικία 19 ετών έγινε η Ολυμπία μοναχή και σε ηλικία 25 ετών, όταν εκοιμήθη η ηγουμένη θεία της, έγινε η ίδια ηγουμένη στην συγκεκριμένη Ιερά Μονή.

Έπειτα από δέκα χρόνια, στις 11 Μαΐου του 1235 μ.Χ., οι πειρατές ήρθαν στη Μυτιλήνη, έφτασαν ως στο Μοναστήρι των Καρυών της Θερμής, και εκεί διασκόρπισαν τις τριάντα μοναχές. Όσες δεν πρόλαβαν να φύγουν, τις κακοποίησαν.

Την ηγουμένη και μια ακόμη γερόντισσα της Ιεράς Μονής, την Ευφροσύνη, τις βασάνισαν φοβερά. Την αδελφή Ευφροσύνη, αφού πρώτα την κρέμασαν σε ένα δέντρο, μετά την έκαψαν.

Την ηγουμένη Ολυμπία πρώτα την έκαυσαν σε όλο το σώμα με λαμπάδες και έπειτα πέρασαν πυρωμένη σιδηρόβεργα στα αυτιά της και τέλος κάρφωσαν το βασανισμένο σώμα της με είκοσι καρφιά πάνω σε μια σανίδα. Οι ευσεβείς πιστοί κάτοικοι της Θερμής, μετά την αναχώρηση των πειρατών, ενταφίασαν το άγιο λείψανο της έτσι όπως ήταν, μαζί με τη σανίδα.

Ο βίος και το μαρτύριο των δύο τούτων Αγίων μοναζουσών γυναικών έγιναν γνωστά κατά το έτος 1959, όταν βρέθηκαν τα σεπτά λείψανα των Αγίων της Θερμής, του Αγίου Ραφαήλ, του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Ειρήνης.

Τότε έγινε γνωστή με Θείες αποκαλύψεις η ιστορία τους, όπως και οι τάφοι με τα σεπτά λείψανά τους. Στον τάφο της Αγίας Ολυμπίας βρέθηκαν και τα είκοσι καρφιά με τα οποία την είχαν καρφώσει πάνω στη σανίδα.

Η μνήμη της εορτάζεται πανηγυρικά στην Ιερά Μονή των Καρυών, του Αγίου Ραφαήλ, του Αγίου Νικολάου, και της Αγίας Ειρήνης, την ημέρα του μαρτυρίου τους, στις 11 Μαΐου.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Θεοφιλέστατος προέτρεψε τους πιστούς να γίνουν μάρτυρες της Αναστάσεως του Κυρίου μας και να παραμείνουν ασάλευτοι στην ορθόδοξη πίστη όπως η Αγία Ολυμπία.