Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΣΕ ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ


π. Χρύσανθε, ποια είναι η καταγωγή του Αγίου; 
Η καταγωγή του Αγίου κ. Κολλιόπουλε, ήταν αυτοκρατορική και μας υπενθυμίζει την δόξα και το μεγαλείο του Βυζαντίου. Ήταν από την γενιά των Νοταράδων.

Πότε γεννήθηκε ο Αγιος;
Το 1506 μ.Χ., πενήντα τέσσερα χρόνια μετά την άλωση, από ευσεβείς γονείς τον Δημήτριο και την Καλή Νοταρά στα Τρίκαλα της Κορινθίας.

Σε ποια ηλικία αναχωρεί από το πατρικό του σπίτι;
Ο Άγιος έχει ουράνιους και θείους πόθους, γι’ αυτό σε ηλικία 22 ή 25 ετών ξεκινάει για την αγγελική ζωή. Επισκέφθηκε όλα τα σπουδαιότερα μοναστήρια της Ελλάδος, την Αγία Λαύρα, το Μέγα Σπήλαιο, Μονές της Αττικής, τους βράχους των Μετεώρων και άλλα ασκητήρια και πνευματικά κέντρα.

Είχε επισκεφθεί ο Άγιος την Κωνσταντινούπολη;
Κάθε ελληνική χριστιανική ψυχή, φλέγεται να επισκεφθεί και να προσκυνήσει στην Κωνσταντινούπολη τον ναό της Αγίας Σοφίας. Πολύ περισσότερο η ψυχή του νέου Νοταρά, επιθυμούσε, ένα τέτοιο προσκύνημα να ασπασθεί τους τάφους των προγόνων του, τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγου, τον πρωθυπουργό Λουκά Νοταρά κ.α. Σίγουρα θα πήρε λίγο χώμα από τα τιμημένα και αιματοβαμμένα μέρη  και θα δάκρυσε που αξιώθηκε να έχει τέτοιους ήρωες προγόνους.

Θέλω μια αναφορά και για την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος
Επισκέφθηκε το Αγιο Ορος και στο Περιβόλι της Παναγιάς έγινε μοναχός στην Ιερά Μονή Ιβήρων, ασκήτευσε στην άγρια περιοχή που ονομάζεται Καψάλα. Κατόπιν τον βλέπουμε στα Ιεροσόλυμα να περπατάει στα ίχνη του Κυρίου και να γίνεται μιμητής του.

Ο Αγιος πότε έλαβε το ιερατικό αξίωμα;
Μάλιστα, το χάρισμα της ιερωσύνης το έλαβε στα Ιεροσόλυμα και πνευματικά ο Αγιος συνδέεται σε όλη του την ζωή με τους Αγίους Τόπους.

π. Χρύσανθε, οι σύγχρονοι ιερείς διδάσκονται από την ιερωσύνη του Αγίου Γερασίμου;
Εάν μελετάμε τον βίο του, έχουμε πολλά να διδαχθούμε, διότι ο Άγιος επιτελούσε τα της ιερωσύνης και στήριζε ψυχές μέσα στον κόσμο. Τελούσε την Θεία Λειτουργία καθημερινώς και δεν παρέλειπε την εσωτερική του άσκηση και την πνευματική του καλλιέργεια.

Πότε έφθασε ο Άγιος στην Κεφαλλονιά, σε αυτό το πανέμορφο νησί;
Το 1554 ένα καΐκι μετέφερε τον ιερομόναχο του Θεού τον Γεράσιμο Νοταρά στην Κεφαλλονιά. Όχι τυχαία, διότι οι κυρίαρχοι του νησιού ήσαν τότε οι Ενετοί που ήθελαν να υποτάξουν τους δυναμικούς, δύστροπους και φιλελεύθερους Κεφαλονίτες εις τον παπισμό. Ήθελαν με τους παπικούς ιεραποστόλους να προσηλυτίσουν τους Ορθοδόξους στους σχισματικούς και κακοδόξους Ρωμαιοκαθολικούς. Σ’ αυτήν την στιγμή, έρχεται ο ερημίτης Ιερομόναχος Γεράσιμος δια να στηρίξει με την ζωήν του και την διδασκαλία του την Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού την Κιβωτό της Σωτηρίας.

Για ποιο λόγο, ο Άγιος ονόμασε το μοναστήρι «Νέα Ιερουσαλήμ»;
Πρώτα απ’ όλα δια να του θυμίζει την επίγειο Ιερουσαλήμ της Παλαιστίνης, όπου εκεί έζησε και έδρασε δώδεκα χρόνια, αλλά και να του υπενθυμίζει «την μέλλουσαν πόλιν» (Εβρ.15,/4) την άνω Ιερουσαλήμ προς την οποία κατευθύνεται ο Χριστιανός.


Γέροντα, το Λείψανο του Αγίου είναι άφθαρτο. Τι σημαίνει αυτό για την Ορθοδοξία;
Με την αφθαρσία κ. Κολλιόπουλε, πιστοποιείται η Αγιότης του Αγίου Λειψάνου, η αλήθεια της πίστεώς μας, της Αγίας μας Ορθοδοξίας, ότι μόνο η Ορθοδοξία μας είναι η Εκκλησία των Αγίων και η ταμειούχος της Θείας  Χάριτος.

Απ’ ότι γνωρίζω, ο Αγιος εκοιμήθη στις 15 Αυγούστου και η μνήμη του εορτάζεται στις 20 Οκτωβρίου. Ποια είναι η εξήγηση;
Στις 20 Οκτωβρίου του 1581 πραγματοποιήθηκε η Ανακομιδή του Αγίου Λειψάνου και το Λείψανον ανεσύρθη ακέραιον, άφθαρτον και ευωδιάζον. Χάρηκαν όλοι οι Ορθόδοξοι του νησιού, αλλά λυπήθηκαν σφόδρα οι παπικοί διότι ναυάγησαν τα σχέδιά του προσηλυτισμού εις βάρος της Ορθοδοξίας με την αφθαρσία του Ασκητού Ορθοδόξου Ιερομονάχου και διδασκάλου. 

Για θυμίστε μας τι έλεγαν οι παπικοί εις βάρος της Ορθοδοξίας;
Κατηγορούσαν την Ορθόδοξο Εκκλησία μας πως μετά το Σχίσμα δεν μπορεί να έχει Αγίους. Κατέφυγαν στην πολιτική εξουσία και κατήγγειλαν πως δεν συμπληρώθηκαν τα τρία χρόνια, όπως είναι κανονικά να λιώσει το σώμα και απαιτούσαν επαναταφή του  Αγίου. Ετσι ο πατριαρχικός Εξαρχος απεφάσισε συνετά, να ξαναθάψουν το τίμιο Λείψανο για να συμπληρωθεί η τριετία και πάλιν κατά την εκταφή και ανακομιδή ευρέθη το Λείψανο ακέραιο, πάσαν ευωδίαν εκπέμπον και ιάματα. Η β’ ανακομιδή ήταν ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας. Οι παπικοί οριστικά εφιμώθησαν. Πολλοί εξ’ αυτών στράφηκαν προς την Ορθοδοξίαν. Οι πιστοί Ορθόδοξοι ενισχύθηκαν στην πίστη τους και μέχρι συντελείας των αιώνων, δια των Αγίων και του Αγίου Γερασίμου θα δοξάζεται ο Τριαδικός αληθινός Θεός μας.

Σας ευχαριστώ π. Χρύσανθε που και σήμερα υποβληθήκατε σε κόπους και δεχθήκατε να μας παρουσιάσετε τον προστάτην των Ορθοδόξων και Πολιούχου της Κεφαλλονιάς και ας πληροφορήσουμε τους αναγνώστες μας, ότι το βαπτιστικό σας όνομα είναι Γεράσιμος.