Με κάθε θρησκευτική λαμπρότητα και με τις ευλογίες του Σεπτού Ποιμενάρχου μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου εορτάσθη η μνήμη του Αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος και ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού εις τον Ιερόν Ναόν του Αγίου Νικοδήμου του Μυροφόρου, μετόχιον της παλαιφάτου Ι. Μονής Μαρίτσης εις Ζαβλάνι Πατρών, όπου αποτεθησαύρισται η Χαριτόβρυτος Εικών του Αγίου και εορτάζεται πανηγυρικά από το έτος 1984.
Την παραμονή ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος υπό του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Κωνσταντίνου Ευαγγελάτου, Αρχιερατικού Επιτρόπου Ν. Ερινεού και Συμπολιτείας. Ο ομιλητής ανεφέρθη εις την διδασκαλίαν του Αγίου Κοσμά περί του πάθους της μνησικακίας με αναφορά εις την Κλίμακα του Οσίου Ιωάννου και την διδασκαλία των Πατέρων.
Εις το Πανηγυρικόν Ιερατικόν Συλλείτουργον της εορτής προεξήρχε ο εφημέριος Αρχιμ. π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος ο οποίος ανεφέρθη εις καίρια σημεία της διδασκαλίας του μεγάλου διδασκάλου του Γένους όπως "Χριστός και Ψυχή", την προτροπή του Αγίου να μαθαίνουν τα Ελληνόπουλα γράμματα εις τα σχολεία που ίδρυε και να ομιλούν οι Έλληνες την γλώσσα του Ευαγγελίου.
Το απόγευμα της εορτής ετελέσθη εν πληθούση Εκκλησία Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετά θείου κηρύγματος προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου και εν συνεχεία Λιτάνευσις της Σεπτής Εικόνος συνοδεία της Δημοτικής Μουσικής, του Συλλόγου των εν Πάτραις Αιτωλοακαρνάνων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλων Πατρών.
Ο Θεοφιλέστατος ανεφέρθη σε προφητείες του Αγίου και στην προσφορά του στα ελληνικά γράμματα.
Μετά τις Ιερές Ακολουθίες προσεφέρθη εκκλησιαστικό κέρασμα.
Τον Θεοφιλέστατο συνόδευσαν οι Διάκονοι π. Παναγιώτης Λάγιος και π. Παναγιώτης Γιαννόπουλος.