Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ

 

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος χοροστάτησε στις Ακολουθίες του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Παναγία την Ιεροσολυμίτισσα. 

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος, αναφέρθηκε στην παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου. Τόνισε ότι θεμέλιο του πνευματικού μας οικοδομήματος είναι η μεγάλη αρετή της ταπεινώσεως. Ο Τελώνης δικαιώθηκε ενώπιον του Θεού διότι ταπεινώθηκε και ζήτησε το έλεος Του, ενώ ο Φαρισαίος  εγωιστικά πρόβαλε τα καλά του έργα.  

Αιτία των πολέμων είναι ο εγωισμός, αιτία των διαζυγίων είναι ο εγωισμός, αιτία της αποϊεροποιήσεως της ζωής μας είναι ο εγωισμός. Αιτία όλων των κακών και των δεινών είναι ο καταραμένος και δαιμονικός εγωισμός.

Η Εκκλησία μάς καλεί να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να καλλιεργήσουμε την αγία ταπείνωση  και να έχουμε συναίσθηση της αμαρτωλότητός μας. Πρότυπο ταπεινώσεως για εμάς τους χριστιανούς είναι ο Κύριος μας, ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος έγινε υπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δε σταυρού. 

Τέλος ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη ευλογημένα και αγιασμένα.