Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΖΑΒΛΑΝΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ, ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΜΑΡΙΤΣΗΣ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ

 
Την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 το πρωί, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου στο Ζαβλάνι των Πατρών, μετόχιον της Ιεράς Μονής Μαρίτσης.

Μεταξύ άλλων, ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του είπε ότι ο θάνατος δεν είναι το τέλος της υπάρξεώς μας αλλά, η αρχή της αιώνιας ζωής.

Στο Σύμβολο της Πίστεως ομολογούμε πίστη στην Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας και στην ανάσταση των νεκρών. Η αθανασία της ψυχής είναι βασική αλήθεια της ορθοδόξου πίστεως μας. Κριτής της οικουμένης θα είναι ο Κύριος μας, ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος θα έλθει εν πλήρη δόξη δια να κρίνει τον κόσμο. 

Ενώπιον του Κυρίου θα δώσουμε λόγο για τις πράξεις μας, πλούσιοι και φτωχοί, επιστήμονες και αγράμματοι, κύριοι και δούλοι, βασιλιάδες και στρατιώτες, χριστιανοί και ειδωλολάτρες, άντρες και γυναίκες. Κριτήριο θα είναι το κατά πόσον την εντολή της αγάπης, την κάναμε τρόπο ζωής μας.

Ο Παράδεισος κερδίζεται με την συμμετοχή μας στα Μυστήρια της αγίας μας Εκκλησίας και με την τήρηση της εντολής της αγάπης. Στον παράδεισο δεν υπάρχουν αναμάρτητοι αλλά μετανοημένοι αμαρτωλοί.

Ας αγαπήσουμε τον ουρανό, ας αγαπήσουμε την πατρίδα μας, την αιωνία και παντοτινή και έτσι θα αξιωθούμε να γίνουμε κληρονόμοι της αιωνίου ζωής.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος ετέλεσε το μνημόσυνο της μακαριστής Αικατερίνης Παρασκευοπούλου, ανιψιάς του Αγίου Γερβασίου του εν Πάτραις.

Ο Θεοφιλέστατος προσέθεσε: «Σε αυτή την ευχαριστιακή σύναξη τελούμε, αδελφοί, το μνημόσυνο της μακαριστής αδελφής μας εν Κυρίω, Αικατερίνης Παρασκευοπούλου η οποία υπήρξε θεονοσταλγική ψυχή, αγάπησε εκ νεότητός της τον Κύριο της δόξης, την μυστηριακή και πνευματική ζωή, υπήρξε ουρανοδρόμος και προσευχόμεθα να αναδειχθεί και ουρανοπολίτης».

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις πατρικές εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη ευλογημένα και αγιασμένα.

Τον Θεοφιλέστατο συνόδευσαν οι Διάκονοι π. Γεράσιμος Αθανασίου και π. Παναγιώτης Γιαννόπουλος.