Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΑΚΚΟΠΕΤΡΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ

 
Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 το πρωί, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Λακκόπετρας Δυτικής Αχαΐας όπου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετέλεσε το τεσσαρακονθήμερο Ιερό Μνημόσυνο του, επί σειρά δεκαετιών εφημέριου της ως άνω ενορίας, πατρός Αθανασίου Παπαθωμά.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος, είπε μεταξύ άλλων, ότι από σήμερα αρχίζει η εκκλησιαστική περίοδος του Τριωδίου που είναι μια προετοιμασία δια την εορτή του Πάσχα. Είναι καιρός περισυλλογής και κατανύξεως, συντριβής και μετανοίας, όπως ακούσαμε από την ευαγγελική περικοπή που αναφέρθηκε στην παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου.

Η Εκκλησία μάς καλεί να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να έχουμε συναίσθηση της αμαρτωλότητός μας. Θεμέλιο του πνευματικού μας οικοδομήματος είναι η μεγάλη αρετή της ταπεινώσεως. Ο Τελώνης δικαιώθηκε ενώπιον του Θεού διότι ταπεινώθηκε και ζητούσε το έλεος του Θεού, ενώ ο Φαρισαίος καυχάται για τα καλά του έργα.  Αιτία των πολέμων είναι ο εγωισμός, αιτία των διαζυγίων είναι ο εγωισμός, αιτία της αποϊεροποιήσεως της ζωής μας είναι ο εγωισμός. Αιτία όλων των κακών και των δεινών είναι ο καταραμένος και δαιμονικός εγωισμός. 

Πρότυπο ταπεινώσεως για εμάς τους χριστιανούς είναι ο Κύριος μας, ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος έγινε υπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δε σταυρού. 

Σήμερα τελούμε το τεσσαρακονθήμερο Ιερό Μνημόσυνο του επί δεκαετιών εφημέριου αυτής της ενορίας, μακαριστού ιερέως π. Αθανασίου Παπαθωμά, ο οποίος σας εβάπτισε, σας στεφάνωσε, βάπτισε τα παιδιά σας, σας μετέδιδε την Χάρη του Θεού δια των Μυστηρίων της Αγίας μας Εκκλησίας. Εμείς συγκεντρωμένοι στην ευχαριστιακή σύναξη προσευχόμεθα για την ανάπαυση της ψυχής του. Ο ίδιος από το Επουράνιο Θυσιαστήριο δέεται και προσεύχεται για εμάς.

Κλείνοντας ο Θεοφιλέστατος, μετέφερε στους πιστούς που είχαν κατακλύσει τον Ναό και τους αύλιους χώρους αυτού, το ερώτημα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού: εάν στον δρόμο συναντήσουμε έναν ιερέα και έναν άγγελο ποιον θα χαιρετήσουμε πρώτα; Τον άγγελο αποκρίθηκαν οι πιστοί. Όχι παιδιά μου, τους απάντησε ο Άγιος Κοσμάς, πρώτα θα χαιρετήσουμε τον ιερέα διότι οι άγγελοι και οι αρχάγγελοι δεν τελούν Ιερά Μυστήρια και δεν αγιάζουν τον λαό του Θεού.

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε προς την οικογένεια του μακαριστού ιερέως π. Αθανασίου και προς όλους τους πιστούς τις πατρικές εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ Χρυσοστόμου για έτη ευλογημένα.

Τον Θεοφιλέστατο συνόδευσαν οι Διάκονοι π. Παναγιώτης Λάγιος και π. Παναγιώτης Γιαννόπουλος.