Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΤΣΟΥΚΑΛΕΪΚΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΚΑΛΑΝΙΣΤΡΑΣ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

 
Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 το απόγευμα, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος χοροστάτησε της Ακολουθίας του Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Τσουκαλεΐκων, ενώ το πρωί της 10ης Φεβρουαρίου προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Καλάνιστρας.

Στις ομιλίες του, μεταξύ άλλων, ο Θεοφιλέστατος ανέφερε πως εορτάζουμε σήμερα έναν άγιο ιερέα των χρόνων των διωγμών, έναν φλογερό ιερέα που η καρδιά του εφλέγετο από αγάπη προς τον Σωτήρα Χριστό, που δεν ησύχαζε να βλέπει ανθρώπους στο σκότος και τις πλάνες της ειδωλολατρίας, έναν λειτουργό της αγίας μας Εκκλησίας που με τα ιερά Μυστήρια αγιάζει τους πιστούς της Μαγνησίας. Έζησε στη Μαγνησία όταν αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο χριστιανομάχος Σεβήρος, ο οποίος είχε μίσος κατά των χριστιανών και κατά της αγίας μας Εκκλησίας. Έπαρχος της Μαγνησίας ήταν ο Λουκιανός. 

Ευρισκόμεθα στα χρόνια των διωγμών όταν ο Άγιος Χαράλαμπος σιδηροδέσμιος οδηγήθηκε στον Έπαρχο. 

«Γιατί γέροντα καταφρονείς τις βασιλικές εντολές;» τον ρωτούσε ο Έπαρχος, για να του απαντήσει ο Άγιος: «Εγώ Έπαρχε υπακούω στον Βασιλέα Χριστό, τον Βασιλέα των ουρανών και υπακούω στον νόμο του και στο θέλημά Του. Εσείς προσκυνάτε είδωλα».

Ο Άγιος υπεβλήθη σε φρικτά βασανιστήρια και έμεινε πιστός άχρι θανάτου. Τα κατορθώματα των αγίων μαρτύρων θαύμασαν και οι ουράνιες δυνάμεις. Εορτή Αγίου είναι μίμηση Αγίου. Να μιμηθούμε τον Άγιο Χαράλαμπο στην πίστη του, στην ελπίδα και την υπομονή του. Να δίνουμε και εμείς μαρτυρία Ιησού Χριστού και το σημαντικότερο να κάνουμε απόλυτη υπακοή στις εντολές και το θέλημα του επουρανίου Βασιλέως και όχι στα κελεύσματα των ανθρώπων.

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις εγκάρδιες, πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη ευλογημένα και αγιασμένα.

Τον Θεοφιλέστατο συνόδευσαν οι Διάκονοι π. Παναγιώτης Λάγιος και π. Παναγιώτης Γιαννόπουλος.