Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

ΕΟΡΤΑΣΕ Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

 
 Με κατάνυξη και λαμπρότητα εόρτασε την Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου του Επισκοπείου Πατρών την μνήμη του αγίου, ενδόξου Αποστόλου και ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου.

Στις ιερές Ακολουθίες, σεπτή εντολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Στις ομιλίες του ο Θεοφιλέστατος ανέφερε ότι ο ευαγγελιστής Ιωάννης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Κυρίου, εγκατέλειψε τα πάντα και ακολούθησε τον Σωτήρα Χριστόν. 

Ονομάστηκε Θεολόγος διότι στο κατά Ιωάννην άγιον Ευαγγέλιον και στις τρεις Καθολικές επιστολές θεολογεί περί της Αγίας Τριάδος.

Ονομάζεται ευαγγελιστής της αγάπης διότι συνεχώς υπογραμμίζει την αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο και την αγάπη την οποία θα πρέπει να εκδηλώνει ο άνθρωπος προς τον Θεόν και προς τους αδελφούς του.

Την αγάπη προς τον Θεόν την εκφράζουμε με το να αγωνιζόμαστε να εφαρμόσουμε το θέλημά Του το άγιον. Η αγάπη προϋποθέτει την βαθιά πίστη, την ορθόδοξο πίστη, η οποία εκδηλώνεται με έργα αγάπης.

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο τελευταίο βιβλίο της Αγίας Γραφής, την Αποκάλυψη, που είναι έργο του ευαγγελιστού Ιωάννου. 

Στο έργο αυτό ο ιερός Ευαγγελιστής Ιωάννης κάνει αναφορά στα έσχατα του κόσμου, στους διωγμούς που θα υποστούν οι χριστιανοί για την πίστη τους και την δόξα του Κυρίου αλλά, και για τον στέφανον που θα χαρίσει ο Κύριος σε αυτούς που θα μείνουν πιστοί άχρι θανάτου. 

 Ο αγώνας ο πνευματικός που μας οδηγεί στην θέωση και τον αγιασμό προϋποθέτει πίστη και υπομονή, "ο δε υπομείνας εις τέλος, ούτος σωθήσεται." (Ματθ. κδ' 13).

Μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές του Σεπτού Πατρός και Ποιμενάρχου μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη ευλογημένα, γεμάτα με την χάρη και την ευλογία του Αναστάντος Χριστού.