Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Ρεπορτάζ από τον Ιστότοπο Kalavryta News για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Καλαβρύτων για την απελευθέρωση της πόλης, στις οποίες συμμετείχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος. 

Mετά την προχθεσινή (Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015) εντυπωσιακή και μεγάλη επιτυχία που είχαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Καλαβρύτων, για την απελευθέρωση της πόλης των Καλαβρύτων, από τον Τουρκικό Ζυγό – της πρώτης πόλης στην Ελλάδα που απελευθερώθηκε, μετά από μάχη με τους κατακτητές – με την τιμητική παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνου Καμμένου, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, κ. Απόστολου Κατσιφάρα, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ νομού Αχαΐας, κ.κ. Μαρίας Κανελλοπούλου και Βασίλη Χατζηλάμπρου, του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. νομού Αχαΐας, Νίκου Νικολόπουλου, στρατηγών, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπροσώπων των Πολιτικών και Δικαστικών Αρχών και της Εκπαιδευτικής κοινότητας και πλήθους κόσμου, Καλαβρυτινών και επισκεπτών, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Δήμου Καλαβρύτων για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Τη δοξολογία στην κεντρική εκκλησία των Καλαβρύτων, τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης, κ. Χρύσανθος, ομού, μετά, του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, κ. Ευσεβίου και πολλών ιερέων εκκλησιών και ενοριών του Δήμου Καλαβρύτων.

Εντυπωσιακές και επιτυχημένες εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο, πραγματοποίησαν, επίσης, χθες, Κυριακή, 23 Μαρτίου, η Παγκαλαβρυτινή Ένωση στην Αθήνα, με την παρουσία του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, άλλων επισήμων και πλήθους Καλαβρυτινών, καθώς και ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος της Πάτρας, στη Διακίδειο Σχολή Λαού Πατρών, με ομιλήτρια την Σχολική Σύμβουλο, κ. Ελευθερία Κρούπη – Κολώνα.

Οι εκδηλώσεις του Δήμου Καλαβρύτων, για την 194η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, συνεχίζονται και αύριο, Τρίτη 24η Μαρτίου, με τη δαφνοδρομία μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων των Δήμων Καλαβρύτων, Ερυμάνθου και Πατρών, κρατώντας δάφνινο στεφάνι, που θα καταλήξει, το απόγευμα στα «Ψηλά Αλώνια», στην Πάτρα, όπου, στις 15:30, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στον ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, από το Δήμο Πατρέων και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Επίσης, αύριο, μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου των Καλαβρύτων, θα παρελάσουν πρώτοι, κρατώντας το Ιερό Λάβαρο του αγώνα και θα ανοίξουν την παρέλαση των μαθητών, στην Αθήνα, προ του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Την Τετάρτη, 25 Μαρτίου, θα κορυφωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις στο χώρο, όπου ορκίστηκαν οι αγωνιστές του ’21, μπροστά στο Ιερό Λάβαρο του Αγώνα, από τον Επίσκοπο Παλαιών Πατρών Γερμανό, και απ’ όπου ξεκίνησε ο αγώνας για την Ελευθερία, στο Ιστορικό Μοναστήρι, το Μοναστήρι σύμβολο του ελληνισμού, στην Αγία Λαύρα, με το παρακάτω, αναλυτικό πρόγραμμα.
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κ. Γιώργος Λαζουράς, με αφορμή τις εκδηλώσεις του Δήμου για τα ιστορικά και αδιαμφισβήτητα γεγονότα της έναρξης της επανάστασης του ’21 στα Καλάβρυτα και για την Εθνική Παλιγγενεσία, δήλωσε:

«Με λαμπρότητα, επισημότητα, με την τιμητική παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και των λοιπών επισήμων, και με τον οφειλόμενο σεβασμό, τιμούμε, αυτές τις ημέρες στα Καλάβρυτα, στα χωριά μας και στην Αγία Λαύρα, τα γεγονότα που οδήγησαν στο ξεκίνημα του αγώνα για τη Λευτεριά, καθώς και το ξεκίνημα του Αγώνα, από την Αγία Λαύρα και τα Καλάβρυτα.

Οι εκδηλώσεις μας αυτές, δεν αποτελούν μια τυπολατρική υποχρέωση, αλλά, μέσα από αυτές, διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη των γεγονότων και των ηρώων, που μας χάρισαν την ελευθέρια μας και εμπνεόμαστε από τα διαχρονικά και αέναα μηνύματα του αγώνα τους, περισσότερο επίκαιρα σήμερα – στη δίνη της κρίσης που βιώνει η χώρα μας - από ποτέ και αυτά, είναι, ότι, οι Έλληνες μεγαλουργούμε, φέρνουμε εθνικές νίκες και επιτυχίες, όταν είμαστε ενωμένοι και όταν με εθνική ενότητα και ομοψυχία, αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και τους κινδύνους.

Η μεγάλη συμμετοχή πολιτών μας και επισκεπτών και ιδίως νέων ανθρώπων, που έχουν, οι εκδηλώσεις μας, αποδεικνύει ότι, τα μηνύματα και οι αξίες εκείνου του Μεγάλου Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα, εξακολουθούν να συγκινούν, να ενώνουν, να εμπνέουν και να καθοδηγούν».