Σάββατο 11 Μαΐου 2024

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ, ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ

 
Με λαμπρότητα εόρτασε η Αποστολική Εκκλησία των Πατρών, την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, την ιερά μνήμη του Ηγαπημένου, Επιστηθίου Μαθητού του Κυρίου, Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Οι ιερές Ακολουθίες ετελέσθησαν στον Ιερό Ναό του Αγίου (Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο), ο οποίος εκτίσθη κατά το έτος 1899, υπό του αοιδίμου Ιεράρχου, Αρχιεπισκόπου, τότε, Πατρών και Ηλείας και μετέπειτα Μητροπολίτου Πατρών, Ιεροθέου του Μητροπούλου.

Ο Ιερός Ναός ανακαινίσθηκε εκ θεμελίων υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου και κατέστη όντως κόσμημα της τοπικής Εκκλησίας. Στον ιερό αυτό Ναό τελούνται όλες οι ιερές Ακολουθίες κατά το τυπικό της Εκκλησίας.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος προέστη στην Θεία Λειτουργία και στον μεθέορτο Εσπερινό. Εν πληθούση Εκκλησία εκήρυξε και τον θείο λόγο, με κέντρο πάντοτε την πανσεβάσμια μορφή του Θεολόγου Μαθητού, ο οποίος εστάθη κάτω από τον Σταυρό του Σωτήρος ημών μαζί με την Παναγία Μητέρα Του, την Οποία παρέδωσε ο Κύριος στον Ιωάννη. Έγραψε το ιερό Ευαγγέλιο που φέρει το όνομά του, την ιερά Αποκάλυψη και τις Καθολικές Επιστολές του.

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΡΑΦΑΗΛ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

 
Στον Ιερό Ναό των νεοφανών Αγίων Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, παρεκκλήσιο του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Πατρών, εορτάστηκε η ιερά μνήμη των Αγίων Νεομαρτύρων την Τρίτη της Διακαινησίμου, 7 Μαΐου 2024, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

Ο Θεοφιλέστατος στις ομιλίες του ετόνισε ότι οι Νεοφανείς Άγιοι Νεομάρτυρες είναι άνθη του Παραδείσου, αστέρες του πνευματικού στερεώματος και φωτεινοί οδοδείκτες που μας υποδεικνύουν το δρόμο προς την Βασιλεία Του Θεού. Μας υπενθυμίζουν ότι σκοπός της ζωής μας είναι ο αγιασμός και η σωτηρία μας. 

Στις ιερές Ακολουθίες συμμετείχαν ο εφημέριος του Ιερού Ναού π. Ελευθέριος Κολιαβράς, ο π. Ανδρέας Πολίτης, ο π. Απόστολος Ζαφείρης και οι διάκονοι π. Παναγιώτης Λάγιος, π. Νικόλαος Κουστουράκης και π. Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΜΙΝΤΙΛΟΓΛΙ ΠΑΤΡΩΝ

 
Μέσα στη χαρά της Αναστάσεως Του Κυρίου μας, εορτάστηκε πανηγυρικά η μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου την Δευτέρα 6 Μαΐου 2024, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μιντιλογλίου Πατρών.

Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, συμπαραστατούμενος από τους εφημερίους αρχιμ. π. Ανδρέα Θεοδωράτο, τους αιδ. π. Δημήτριο Καννελόπουλο και π. Κωνσταντίνο Μπονάτσο και τους διακόνους π. Παναγιώτη Λάγιο και π. Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος μεταξύ άλλων είπε ότι οι εορτές και οι μνήμες των Αγίων μαρτύρων θυμίζουν το σταυραναστάσιμο ήθος της Εκκλησίας. Οι Άγιοι, αρνούμενοι να θυσιάσουν στα είδωλα και υπομένοντας τα μαρτύρια, μας εμπνέουν, μας ενισχύουν και μας δείχνουν τον δρόμο της αιωνίας ζωής. 

ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ

 Φωτοστιγμές από την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία 

στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών 

προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου

Κυριακή του Πάσχα

5 Μαΐου 2024



ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΑΥΓΩΝ ΚΑΙ ΚΟΥΛΟΥΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

 
Όπως είθισται κατά παράδοση, ευσεβείς κυρίες που διακονούν στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Πατρών, προετοίμασαν  και συσκεύασαν και εφέτος τα παραδοσιακά κόκκινα αυγά και τα πασχαλινά κουλούρια που θα προσφερθούν στους πιστούς μετά το πέρας της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. 

Οι κυρίες, μαζί με τις ευχές τους για Καλή Ανάσταση, προσέφεραν στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κερνίτσης κ. Χρύσανθο και στον εφημέριο του Ιερού Ναού π. Ελευθέριο Κολιαβρά χειροποίητα παραδοσιακά πασχαλινά κεράσματα.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΣΤΟΝ Ι.Ν ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

 
Μετά το πέρας της Ακολουθίας του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως, την Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου 2024, με την παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, του προϊσταμένου του Ιερού Ναού π. Ελευθερίου Κολιαβρά και την επίβλεψη και καθοδήγηση των κατηχητριών, τα παιδιά των κατηχητικών ομάδων επιμελήθηκαν, κατά παράδοση, τον στολισμό του Επιταφίου του Ιερού Ναού. 

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ, ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΡΩΙ

 
Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, 4 Μαΐου 2024, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Πατρών.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Προφήτου Ιωνά, ο οποίος έλαβε εντολή από τον Θεό να επισκεφθεί την Νινευή και να κηρύξει μετάνοια. Ο Ιωνάς αρνήθηκε να συμμορφωθεί, εισήλθε εις πλοίον και ανεχώρησε προς άλλη κατεύθυνση. Στο πέλαγος ξέσπασε τρικυμία αδικαιολόγητη  και ο κυβερνήτης του σκάφους συμπέρανε ότι κάποιος αμαρτωλός βρίσκεται μεταξύ των επιβατών.
 
Έριξαν κλήρο, ο οποίος έπεσε στον Ιωνά. Ο Ιωνάς αποκάλυψε την αταξία του έναντι του Θεού και τον έριξαν στην θάλασσα. Εκεί ένα κήτος τον κατάπιε χωρίς να τον δαγκώσει και χωρίς να μπορεί να τον αφομοιώσει. Ο Ιωνάς έμεινε τρείς ημέρες στην κοιλία του κήτους και εξήλθε ζωντανός. Πήγε στην Νινευή και κήρυξε την μετάνοια. Οι κάτοικοι της Νινευή μετανόησαν ειλικρινά, νήστευσαν τρεις ημέρες αυστηρά και έτσι σώθηκαν.

ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΘΡΗΝΟΥ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΕΣΠΕΡΑΣ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΤΡΩΝ


Την Μεγάλη Παρασκευή το Εσπέρας, 3 Μαΐου 2024, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος προεξήρχε της Ακολουθίας του Επιταφίου Θρήνου στον Νέο Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Πατρών.

Παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε την Μεγάλη Παρασκευή το εσπέρας η Ακολουθία και η Περιφορά του Επιταφίου στον Νέο Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Πατρών.

Στην Ακολουθία προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος πλαισιούμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Γαβριήλ Κωνσταντινίδη, τους Αιδεσιμολογιωτάτους Πρωτοπρεσβυτέρους π. Γεώργιο Ηλιόπουλο και π. Σπυρίδωνα Αλεξανδρή και τους Ιερολογιωτάτους Διακόνους π. Παναγιώτη Λάγιο, π. Νικόλαο Κουστουράκη και π. Παναγιώτη Γιαννόπουλο.