Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΟΥ ΣΤΑ ΔΕΜΕΝΙΚΑ ΠΑΤΡΩΝ


Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, στις 8 Φεβρουαρίου 2024, χοροστάτησε στον πανηγυρικό Όρθρο και εν συνεχεία προεξήρχε της Ευχαριστιακής Συνάξεως στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Δεμενίκων, εν πληθούση εκκλησία. Ο Άγιος Ένδοξος Μεγαλομάρτυρας Θεόδωρος ο Στρατηλάτης αποτελεί τον Πολιούχο Άγιο της περιοχής των Δεμενίκων.

Στο κήρυγμά του, μεταξύ των άλλων, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο Αποστολικό Ανάγνωσμα της ημέρας, λέγοντας ότι οι χριστιανοί σήμερα είναι εξαιρετικά ευλογημένοι και ευνοημένοι αφού ελευθέρως προσήλθαν στην αναίμακτη αυτή ιερουργία, και ελευθέρως προσευχήθηκαν και ελευθέρως μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων. Κάλεσε να κάνουμε αναγωγή στην πρώτη εποχή του Χριστιανισμού, δηλ. τους τρεις πρώτους αιώνες, έως το 313μ. Χ.  με το περίφημο και σωτήριο Διάταγμα των Μεδιολάνων από τον Άγιο Κωνσταντίνο τον Μεγάλο. Τόνισε τις δυσκολίες που είχαν οι τότε χριστιανοί οι οποίοι δεν διέθεταν καμία ελευθερία αναφορικά με την πίστη και γενικότερα με τον χριστιανικό βίο, σε αντιδιαστολή με τους σημερινούς χριστιανούς, οι οποίοι με πλήρη ελευθερία μπορούν να επιτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. 

Βέβαια, όπως εύστοχα τόνισε ο Θεοφιλέστατος, οι πρώτοι Χριστιανοί δεν σκέφτηκαν την καλοπέρασή τους και γενικότερα την άνεση του βίου τους όταν επρόκειτο για την ορθή πίστη και διδασκαλία της Εκκλησίας. Είχαν στο μυαλό τους αλλά και στην καρδιά τους τα λόγια του Κυρίου μας από τους Μακαρισμούς: “Μακάριοί ἐστε ὅταν ὀνειδίσωσιν ὑμᾶς καί διώξωσι καί εἴπωσι πᾶν πονηρόν ῥῆμα καθ᾿ ὑμῶν ψευδόμενοι ἕνεκεν ἐμοῦ. χαίρετε καί ἀγαλλιᾶσθε, ὅτι ὁ μισθός ὑμῶν πολύς ἐν τοῖς οὐρανοῖς” (Ματθ. Ε’ 11-12). Η αγωνία τους έγκειτο στο γεγονός πως επεδίωκαν να είναι αρεστοί στον Ουράνιο Βασιλέα, καθώς όπως αναφέρει και ο Προφητάναξ Δαυίδ στους Ψαλμούς του: “Μη πεποίθατε επ’ άρχοντας, επί υιούς ανθρώπων οις ουκ έστι σωτηρίαν” (Ψ. 145ος, στ. 3). Αυτό ακριβώς έπραξε και ο εορταζόμενος σήμερα Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης. Δεν λογάριασε καθόλου ούτε την ηλικία του, ούτε την καριέρα του ούτε και τη ζωή του ακόμα όταν κλήθηκε από τον αυτοκράτορα για να προδώσει τη πίστη του για να είναι αρεστός στον αυτοκράτορα. 

Αναφέρθηκε επιγραμματικά στο μαρτύριο του Αγίου και προέτρεψε τους πιστούς να ακολουθούν τα πρότυπα που μας παρουσιάζει η Εκκλησία και όχι η σημερινή εποχή, καθώς τα πρότυπα της Εκκλησίας φωτίζονται από το καθάριο και αστραφτερό φως της Αληθείας του Ευαγγελίου.

Στη συνέχεια συνεχάρη για την άρτια οργάνωση της λαμπρής αυτής πανηγύρεως, τόσο τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού, όσο και τους συνεργάτες του, οι οποίοι κοπιάζουν στον αμπελώνα του Κυρίου προς δόξαν Θεού, ακολουθώντας τον Παύλειο Λόγο στην Α’ προς Κορινθίους Επιστολή: “είτε ουν εσθίετε είτε πίνετε είτε τι ποιείτε πάντα εις δόξαν Θεού ποιείτε”. Ευχαρίστησε τους επιτρόπους και νεωκόρους του Ναού για την υποδειγματική τάξη και ευταξία κατά την ώρας των ακολουθιών, αλλά και τους Ιεροψάλτες για την αρτιότατη ερμηνεία των ύμνων.

Τελειώνοντας, μετέφερε και τις πατρικές εγκάρδιες ευχές του Σεπτού Ποιμενάρχου μας και Αγγέλου της Τοπικής μας Εκκλησίας κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη πολλά και σωτήρια, ιδιαιτέρως σε όσους και όσες εορτάζουν αυτή την εορτή και πανήγυρη. Να έχουν όλες τις χάρες και χαρές του Παραδείσου και όση είναι η άμμος της θαλάσσης τόσα καλά να δώσει ο Θεός σε όλους.