Την Κυριακή 1η Αυγούστου 2021 εξεδήμησε προς Κύριον ο πολιός Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, μακαριστός π. Γερβάσιος Χριστοδουλόπουλος, επί σειρά ετών προϊστάμενος του Ιερού Ναού Παντοκράτορος Πατρών.
Η εξόδιος Ακολουθία τελέσθηκε την Τρίτη 3 Αυγούστου στον Ιερό Ναό Παντοκράτορος Πατρών, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ατλάντας κ. Αλεξίου, συγχωροστατούντων του πρώην Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, με τη συμμετοχή πλήθους ιερέων από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, καθώς και από άλλες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε, σεπτή εντολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.
Στην ομιλία του, ο Θεοφιλέστατος ανέφερε:
«Άγιοι Αρχιερείς, σεβαστοί πατέρες, λαέ του Κυρίου ευλογημένε.
Σήμερα προπέμπομεν εις την αιωνιότητα τον μακαριστό, πεφιλημένο αδελφό και συλλειτουργό π. Γερβάσιο, ο οποίος υπέρ τα 40 έτη διηκόνησε τον αμπελώνα του Κυρίου και τα πιστά της Εκκλησίας τέκνα υπέρ ων Χριστός απέθανε και ανέστη.
Ο μακαριστός υπήρξε τέκνο ευλαβούς πολύτεκνης οικογενείας. Οι αοίδιμοι γονείς του Μιχαήλ και Αρχοντούλα ανέθρεψαν τα τέκνα τους εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου, καθιστώντας το σπίτι τους κατ’ οίκον εκκλησία και αξιώθηκαν να δουν δύο από τα παιδιά τους να διακονούν το Άγιο Θυσιαστήριο.
Από τη νεαρά του ηλικία ο π. Γερβάσιος δέχθηκε την μοναχική κλήση και ο Κύριος οδήγησε τα βήματά του στη γλυκιά Παναγιά της ιστορικής Ιεράς Μονής Ομπλού της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών όπου έλαβε το μοναχικό σχήμα. Χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Πατρών κυρό Κωνσταντίνο και διηκόνησε στον περικαλλή Ιερό Ναό Παντανάσσης Πατρών. Έλαβε τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης εκ των τιμίων χειρών του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου και τοποθετήθηκε προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Παντοκράτορος Πατρών όπου διηκόνησε με θείο ζήλο και αυταπάρνηση μέχρι της τελευτής του.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιερατικής του πορείας εβρίσκετο σε απόλυτη υπακοή με τους εκάστοτε Μητροπολίτας του και σε άψογη συνεργασία με τους εκάστοτε συνεφημερίους του και τα μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων.
Αξιοποίησε τα τάλαντα της βαζαντινής μουσικής και της ψαλτικής τέχνης συνεχίζοντας την παράδοση του μουσικολογιωτάτου Αγιορείτου Μοναχού Παναρέτου του Φιλοθεΐτου, ο οποίος υπήρξε κατά σάρκα θείος του και κεκοσμημένος με πλήθος αρετών.
Ήταν πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρέτησε στην μέση εκπαίδευση ως καθηγητής αναλαμβάνοντας διοικητικές θέσεις Γυμνασιάρχου και Λυκειάρχου. Οι μαθητές του και η συνάδελφοί του θα τον θυμούνται πάντοτε για το ήθος, την προσήνεια και τα πολλά του χαρίσματα.
Ιδιαίτερη ήταν η πνευματική του προσφορά στους τομείς της ιεράς εξομολογήσεως, της φιλανθρωπίας, της κατηχήσεως, του θείου κηρύγματος και της ποιμαντικής διακονίας προς τους πενθούντας αδελφούς.
Επίσης, ως μέλλος του Συλλόγου Ελληνοσερβικής φιλίας στήριξε τους Σέρβους αδερφούς σε πολυάριθμες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας.
Αδελφέ π. Γερβάσιε στο ταξίδι σου προς την αιωνιότητα σε συνοδεύουν οι θερμές ευχές του σεπτού πατρός και ποιμενάρχου μας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου, των παρισταμένων αγίων Αρχιερέων, των αδελφών και συλλειτουργών μας, των πνευματικών σου τέκνων και του ευλογημένου λαού της Αποστολικής Μητροπόλεως Πατρών.
Αιωνία σου η μνήμη».