Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

4ο ΕΝΙΑΥΣΙΟ ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ι.Μ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ "ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΝΗ" ΟΡΜΥΛΙΑΣ


Για τη Romfea.gr | Στέφανος Κατσιμάνης

Το 4ο Ενιαύσιο Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς με θέμα: "Οι Θεοφόροι Πατέρες στη ζωή της Εκκλησίας", πραγματοποιήθηκε σήμερα στο φιλόξενο και πλήρως εξοπλισμένο συνεδριακό κέντρο "Παναγία η Φιλανθρωπινή" του Ιερού Κοινοβίου Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορμύλιας.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου, που βρίσκεται εντός του κέντρου ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου.

Το συνέδριο ξεκίνησε με χαιρετισμούς από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ. Νικόδημο, τον εκπρόσωπο του κέντρου, Ιερομ. Σεραπίωνα Σιμωνοπετρίτη, τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής κ. Θεόδωρο Γιάγκου και τον πρόεδρο του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας κ. Συμεών Πασχαλίδη.

Μετά το πέρας των χαιρετισμών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς εκφώνησε τον εναρκτήριο λόγο και κήρυξε την έναρξη του τετάρτου Ενιαυσίου Ιερατικού Συνεδρίου.

Στην πρώτη συνέδρια προήδρευσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Νίκο Νικολαΐδη, Ομότιμο Καθηγητή Πατερικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. με θέμα: "Εισοδικό: Περί Πατέρων".
Ακολούθησε η Β' συνέδρια της οποίας πρόεδρος ήταν ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Πρωτ. Αθανάσιος Γκίκας.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας, ο οποίος ανέπτυξε με επιτυχία το θέμα: "Οι Πατέρες και η Παλαιά Διαθήκη".

Τον διαδέχτηκε ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Δανιήλ Αεράκης, ο οποίος με εξαιρετική πληρότητα διαπραγματεύτηκε το θέμα: "Ο Πατερικός Λόγος ως απαρασάλευτο θεμέλιο για την ερμηνεία και πρόληψη της Καινής Διαθήκης", ενώ, τελευταίος εισηγητής της δευτέρας συνεδρίας ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο οποίος με ζωηρό και μεστό λόγο ανέλυσε το θέμα: "Η συμβολή των Αγίων Πατέρων στη διατύπωση και διαφύλαξη του Ορθόδοξου Δόγματος".

Μετά το πέρας τη δευτέρας συνεδρίας παρατέθηκε γεύμα στην τράπεζα του κέντρου και εν συνεχεία όλοι οι σύνεδροι μετέβησαν στο Ιερό Κοινόβιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορμύλιας, όπου γεύτηκαν την αρχοντική φιλοξενία της Καθηγουμένης Νικοδήμης και της συνοδείας της.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την τρίτη συνεδρία της οποίας πρόεδρος ήταν ο Κοσμήτορας και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Θεόδωρος Γιάγκου. 
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Πρωτοπ. Χρυσόστομος Νάσσης, με θέμα: "Η Πατερική διδασκαλία περί λατρείας και η διαμόρφωση των ακολουθιών του νυχθημέρου", ενώ καταληκτήρια ομιλία πραγματοποίησε ο Πανοσ. Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας κ. Ελισαίος, με θέμα: "Οι Άγιοι Πατέρες και το μυστήριο της Ιερωσύνης".

Στο τέλος έλαβε το λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης, ο και οικοδεσπότης του συνεδρίου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε ενθέρμως όλους αυτούς που συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση του συνεδρίου και στην επιτυχή έκβασή του, απευθύνθηκε στους Ιερείς της Μητροπόλεώς του με λόγους θερμούς, προτρέποντάς τους όλη τους η Διακονία να χαρακτηρίζεται από πνεύμα μετανοίας και ταπείνωσης.

Παράλληλα, σε άλλο χώρο του Κέντρου, πραγματοποιήθηκε Εσπερίδα για τις Πρεσβυτέρες της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μετά το χαιρετισμό από τον εκπρόσωπο του κέντρου, Ιερομ. π. Σεραπίωνα, η κεντρική ομιλήτρια της εσπερίδας Πρεσβυτέρα Μαρία Αγγελάκη-Γκίκα ομίλησε με θέμα: "Πρεσβυτέρα: Μια διακριτική παρουσία".

Όλες οι Πρεσβυτέρες παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία της κυρίας Γκίκα η οποία τυγχάνει και Καθηγήτρια-Θεολόγος, ενώ στο τέλος πραγματοποιήθηκε γόνιμος διάλογος.

Φεύγοντας οι σύνεδροι, τόσο οι Ιερείς όσο και οι Πρεσβυτέρες, έλαβαν πλούσιες ευλογίες από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιουστίνου.

Να σημειωθεί ότι το συνέδριο παρακολούθησε ο εν Καλαμαριά παρεπιδημών Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος ως και κληρικοί εκπρόσωποι του Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητου.

Η όλη μέρα έκλεισε με εορταστική κοινή τράπεζα Ιερέων και Πρεσβυτερών σε εστιατόριο της περιοχής.















Πηγή: www.romfea.gr