Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016

ΕΟΡΤΑΣΕ ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΑΤΡΩΝ


Με λαμπρότητα εορτάστηκε και τιμήθηκε η σύναξη της Παναγίας «Άξιον Εστί» στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο του Νικοδημείου Πνευματικού Κέντρου, στην οδό Βότση 34 όπου στεγάζονται οι Διοικητικές υπηρεσίες της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Ανήμερα της εορτής, Σάββατο 11 Ιουνίου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κατά την οποία προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο οποίος και ομίλησε επικαίρως.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και ιδιαιτέρως στην Εικόνα της Παναγίας "Άξιον Εστί", η οποία είναι μια από τις θαυματουργές και περίφημες εικόνες του Αγίου Όρους. 

Τέλος ο Θεοφίλεστατος μετέφερε τις θερμές, εγκάρδιες ευχές του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος περιβάλλει με ιδιαίτερη αγάπη το Ιερό Παρεκκλήσιο και ευχήθηκε η Παναγία να είναι βοήθεια και προστασία σε όλους.

 Λίγα λόγια για τον θαυμαστό γεγονός της εικόνας του Άξιον Εστί:

Παλιά η Εικόνα αυτή βρισκόταν σε ένα παντοκρατορινό κελλί στην τοποθεσία τη λεγόμενη «κοιλάδα του Άδειν» κοντά και κάτω από τη σκήτη του Αγίου Ανδρέα.

Την 11 Ιουνίου 980 ο γέροντας έλειπε από το κελλί, καθώς είχε πάει σε μια αγρυπνία στις Καρυές, αφήνοντας μόνο τον υποτακτικό του.

Ο υποτακτικός τη νύχτα έκανε κανονικά τον κανόνα του. Ακούει σε μια στιγμή να του χτυπάνε την πόρτα, ανοίγει και βλέπει έναν περαστικό να του ζητάει να τον φιλοξενήσει, πράγμα που γίνεται.

Συνεχίζει ο μοναχός τον κανόνα του μέχρι που φτάνει στην 9η ωδή «Την τιμιωτέρα των Χερουβείμ ...».

Τότε τον διακόπτει ο φιλοξενούμενος και του λέει: «Όχι, πρώτα θα πεις: Άξιον Εστίν ως αληθώς ... » ως συμπλήρωμα του υπό του Κοσμά Μαϊουμά Μεγαλυνάριου της Θεοτόκου. Ο μοναχός ενθουσιασμένος ζητάει να του γράψει ο νέος τον ύμνο. Ο νέος, που έγραψε τον ύμνο και εξαφανίστηκε, κατά την Παράδοση ήταν Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Όταν επέστρεψε ο γέροντας του είπε ο υποτακτικός τα γεγονότα και αφού ενημερώθηκε η Ιερά Κοινότητα μεταφέρθηκε η εικόνα στο Πρωτάτο, όπου και συνεχίζει να θαυματουργεί μέχρι σήμερα, ενώ και το κελλί που τιμήθηκε από την Αρχαγγελική επίσκεψη φέρει επίσης το όνομα «Άξιον εστί».

Έτσι, το Μεγαλυνάριο αυτό της Θεοτόκου που συνέθεσε ο Κοσμάς (ο επίσκοπος Μαϊουμά) σήμερα ονομάζεται «Άξιον Εστί», εκ των δύο πρώτων λέξεων του Θεομητορικού αυτού Ύμνου που έχει ως εξής:

Άξιον εστίν Ως αληθώς 
μακαρίζειν σε την Θεοτόκον, 
Την αειμακάριστον και παναμώμητον 
Και Μητέρα του Θεού ημών. 
Την τιμιωτέραν Των Χερουβείμ 
Και ενδοξοτέραν ασυγκρίτως Των Σεραφείμ 
Την αδιαφθόρως Θεόν Λόγον τεκούσαν, 
την όντως Θεοτόκον, 
Σε μεγαλύνομεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου