Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

ΕΟΡΤΑΣΕ Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝ


Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της Πανσόφου στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών.

Κέντρο του εορτασμού ο ομώνυμος Ιερός Ναός των Πατρών (παρεκκλήσιον Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Πατρών).

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, ενώ το βράδυ της ιδίας ημέρας τελέσθηκε Μικρά Ιερά Αγρυπνία. 

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε ο Όρθρος και εν συνεχεία η Πανηγυρική, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κατά την οποία προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο οποίος και ομίλησε επικαίρως. 

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος ανέλυσε το χωρίο "Τὴν πανεύφημον νύμφην Χριστοῦ ὑμνήσωμεν..." από το απολυτίκιο της Αγίας, τονίσας πως ο Ιερός Υμνωδός της Εκκλησίας μας προτρέπει να υμνήσουμε και να τιμήσουμε την Μεγαλομάρτυρα Αγία Αικατερίνη, διότι και η ίδια με το θάρρος, την τόλμη, την ομολογία και το μαρτύριό της, τίμησε και δόξασε τον Κύριό  μας. Άλλωστε ο Κύριός μας έχει διαβεβαιώσει πως αν τον δοξάσουμε στη γη, θα μας αντιδοξάσει στην επουράνιο Βασιλεία Του. Εν συνεχεία ο Θεοφιλέστατος κάλεσε όλους να γνωρίζουν πως το εκεί (ο ουρανός), εξαρτάται από το εδώ (τη γη), τα μέλλοντα, από τα παρόντα, τα άφθαρτα, από την σωστή διαχείριση των φθαρτών που μας έχει χαρίσει η αγάπη και η ευσπλαχνία του Κυρίου μας. Τέλος, προέτρεψε τους πιστούς να μιμηθούν την Αγία Αικατερίνη, διότι οι Άγιοι είναι οι αυθεντικοί οδοδείκτες προς την Βασιλεία των Ουρανών. 

Στις Ιερές Ακολουθίες συμμετείχε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ομπλού, Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Κωτσάκης, καθώς και άλλοι Ιερείς και Διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.