Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ


Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στην Πάτρα. 

Κέντρο του εορτασμού ήταν το ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο, μετόχι της Ιεράς Μονής Μαρίτσης, που βρίσκεται στην οδό Αχαϊκής Συμπολιτείας στο Ζαβλάνι Πατρών. 

Του Όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργία προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος. 

Ο Θεφιλέστατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική οικογένεια στη διαμόρφωση του χαρακτήρος των παιδιών, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανατροφή του Αγίου Νικοδήμου από την οικογένειά του.

Κατόπιν, υπογράμμισε τα πνευματικά προσόντα με τα οποία επροίκισε ο Θεός τον Άγιο, τα οποία τα διέθεσε για την δόξα του Θεού, για το κλέος της Εκκλησίας και για την σωτηρία ανθρωπίνων ψυχών υπέρ ων Χριστός απέθανε και ανέστη.

Η μεγάλη αυτή μορφή της Εκκλησίας μας άφησε ένα τεράστιο συγγραφικό έργο, όπως η Φιλοκαλία, η συγκέντρωση των Ιερών Κανόνων και το Νέο Μαρτυρολόγιο. Μέσω αυτών των ιερών συγγραμμάτων ο Όσιος πατήρ καλλιέργησε και καλλιεργεί αφενός μεν την Ορθόδοξη πνευματικότητα, αφετέρου δε ενίσχυε και ενισχύει τους Έλληνες στην ομολογία και την πίστη, προβάλλοντας τους αγώνες των Νεομαρτύρων. 

Ο Θεοφιλέστατος έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας πως ο Άγιος Νικόδημος έζησε ως επίγειος Άγγελος και ήτο κατά της εκκοσμικεύσεως της εκκλησιαστικής και πνευματικής ζωής.

Τέλος, μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη πάμπολλα, ηγιασμένα και ευλογημένα.