Κυριακή 10 Μαΐου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ


Σήμερα 10 Μαΐου, Κυριακή της Σαμαρείτιδος, που η Εκκλησία μας τιμά την μετακομιδή του τιμίου Λειψάνου του εν Αγίοις πατρός ημών Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος προεξήρχε του 'Ορθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σαραβαλίου Πατρών.

Στον λόγο του ο Θεοφιλέστατος, αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και ιδιαιτέρως στο πρόσωπο της Αγίας Ισαποστόλου Φωτείνης και τόνισε πως η Αγία Φωτεινή ήπιε το «τό ὕδωρ τό ζῶν» και δεν ξανά δίψασε πνευματικά ποτέ. Ποιό είναι αυτό το ύδωρ; Είναι η χάρις του Αγίου Πνεύματος που ο Κύριος έδωσε στην διψασμένη ψυχή της, ώστε να την καθαρίσει από κάθε μολυσμό αλλά και για να την δροσίσει από το λίβα της αμαρτίας. 

Επίσης, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε και στην μεγάλη προσωπικότητα του Ιεράρχου των Μυρέων, Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, ο οποίος "περικρατεί το ύδωρ της θαλάσσης", το οποίο το παρομοίασε με την ζωή μας λέγοντας πως όπως το ύδωρ της θαλάσσης είναι ήρεμο και άγριο έτσι και η ζωή μας είναι άλλοτε γαλήνια και άλλοτε άγρια. Γι' αυτό λοιπόν τον λόγο θα πρέπει να επικαλούμαστε τον Μέγα Ιεράρχη Άγιο Νικόλαο και να τον παρακαλούμε να καταφθάνει σε κάθε τρικυμία της ζωής μας και να την κοπάζει. 

Κλείνοντας, υπογράμμισε πως και οι δυο αυτές μεγάλες προσωπικότητες μας διδάσκουν και μας δείχνουν τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε, ως γνήσια τέκνα της Εκκλησίας. 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η Ιερά Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου ανά την Ενορία.