Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΛΑΜΠΡΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΗΝ Ι.Μ. ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ


Με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατά το μοναστηριακό τυπικό εορτάσθηκε η μνήμη του Οσίου πατρός ημών Αλεξίου του Ανθρώπου του Θεού στην Ιερά και Ιστορική Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων.

Κέντρο του εορτασμού ήταν η ως άνω Ιερά Μονή, όπου ως πολύτιμος θησαυρός φυλάσσεται η Κάρα του Οσίου Αλεξίου.

Κατόπιν προσκλήσεως του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής, τη αδεία του οικείου Μητροπολίτου κ.κ. Αμβροσίου και τη ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, στην Ιερά Αγρυπνία προέστει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος.

Η ολονύκτια Ιερά Αγρυπνία ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα με την Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού και τελείωσε στις 7.20 το πρωί με την απόλυση της Θείας Λειτουργίας.

Κατά την διάρκεια της Ακολουθίας του Μεγάλου Εσπερινού ο Θεοφιλέστατος κήρυξε τον θείο λόγο, ομιλώντας εκτενώς για τον οσιακό βίο του Αγίου Αλεξίου. Προέτρεψε δε όλους να γίνουμε άνθρωποι του Θεού,  και επισήμανε πως γινόμαστε άνθρωποι του Θεού εφόσον τηρούμε τας εντολάς του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Φανερά συγκινημένος ο Θεοφιλέστατος έστρεψε το βλέμμα του προς τους γονείς, οι οποίοι κατέφθαναν στην Ιερά Μονή με τα παιδιά τους στην αγκαλία, αψηφώντας το κρύο και την περασμένη ώρα, και τους έδωσε συγχαρητήρια για την παρουσία τους στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Οσίου Αλεξίου. Τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να φέρνουν τα παιδιά τους στην Εκκλησία, αλλά και να τα διδάσκουν τον Χριστοπρεπή τρόπο ζωής.

Αξίζει να σημειωθεί πως καθ’ όλη την διάρκεια της νύκτας κατέφθαναν πιστοί απ’ όλη σχεδόν την Επαρχία Καλαβρύτων, το Αίγιο και την Πάτρα, προκειμένου να λάβουν ευλογία και χάρη από την Κάρα του Αγίου.

Μετά το πέρας της Ιεράς Αγρυπνίας ακολούθησε η Μοναστηριακή Τράπεζα και έπειτα η απόλυση εντός του Καθολικού της Μονής.

Εκ μέρους της Ιεράς Μονής ο Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Σπανός ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο για την παρουσία του στην πανήγυρι και εκ μέρους όλης της αδελφότητος του προσέφερε αναμνηστικά δώρα. 

Ο Θεοφιλέστατος ανταπέδωσε τις ευχαριστίες του προς τον Καθηγούμενο και την αδελφότητα και ευχήθηκε σε όλους να αξιωθούμε να παρουστούμε και στην επουράνιο Θεία Λειτουργία. 

Στην Ιερά Αγρυπνία παρέστει ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς και ο Πολιτευτής κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος.