Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΕΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ '43


Με την δέουσα ευλάβεια και τιμή εορτάστηκε σήμερα η μνήμη των σφαγιασθέντων Καλαβρυτινών, υπό των στρατευμάτων της Γερμανικής κατοχής, την αποφράδα ημέρα της 13ης Δεκεμβρίου 1943, σε μια σειρά εκδηλώσεων στην Μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων.

Το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Σεπτή εντολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων & Αιγιαλέιας κ. Αμβροσίου, στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας διαβάστηκε μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, το οποίο ανέγνωσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων & Αιγιαλείας, Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης, ο οποίος εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου, ο οποίος απουσίαζε λόγω εκτάκτου ασθενείας, ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο για την παρουσία του στις επετειακές εκδηλώσεις του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και τον καλωσόρισε στα ηρωικά και αιματοβαμμένα Καλάβρυτα.

Έπειτα, το λόγο πήρε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Άγιο Καλαβρύτων για την πρόσκληση συμμετοχής του στις εκδηλώσεις μνήμης και τόνισε πως είναι ιδιαίτερη αυτή η ημέρα, όχι μόνο για τα Καλάβρυτα και τους Καλαβρυτινούς, αλλά και για όλη την Ελλάδα. Σημείωσε πως, προσήλθαμε να προσκυνήσουμε τα άγια χώματα, να γονατίσουμε και να προσευχηθούμε για τους αδελφούς μας, που άδικα εκτελέσθηκαν από τα στρατεύματα της Γερμανικής κατοχής.

Εν συνεχεία, τελέσθηκε το Ηρωικό Μνημόσυνο των αδίκω θανάτω τελειωθέντων Καλαβρυτινών, κατά την διάρκεια του οποίου ομίλησε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς, όπου εκτός από την αναφορά του στα ιστορικά γεγονότα της κατοχής, ευχαρίστησε όλους τους Άρχοντες για την παρουσία τους και κάλεσε τον κ. Κώστα Λογαρά, Φιλόλογο, να ομιλήσει για τα γεγονότα εκείνα της 13ης Δεκεμβρίου 1943.

Μετά το πέρας του Μνημοσύνου ακολούθησε πομπή προς τον μαρτυρικό Λόφο του Καπή, Τρισάγιο στον τόπο του μαρτυρίου και κατάθεση στεφάνων.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων δυνάμεων, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, κ. Άγγελος Τσιγκρής, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας ο γενικός γραμματέας του Κ.Κ.Ε. κ. Κουτσούμπας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μαρία Κανελλοπούλου και κ. Μιχάλης Χατζηλάμπρου ο γ.γ. του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κ. Νίκος Νικολόπουλος, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Αθανάσιος Νταβλούρος, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Ηρ. Ρούπας, ο Αντπεριφερειαρχης κ. Γρηγόριος Αλεξόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς,  ο Δήμαρχος Μόρφου Κύπρου κ. Χ. Πίττας και ο αντιδήμαρχος κ. Χατζηαβραάμ, ο πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Δ. Βαρβιτσιώτης. ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δ. Κοντογιάννης, ο κ. Δημήτριος Κατσικόπουλος ο κ. Κωνσταντίνος Κούκιος, Αντιδήμαρχοι,  δημοτικοί σύμβουλοι,  ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού συλλόγου Πατρών κ. Αθανάσιος Φραντζής, ο Αντιπρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Λ. Ζωγράφος, ο πρόεδρος των θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ. Χ. Ερμείδης, ο τ. πρόεδρος των Καλαβρυτινών Σικάγου κ. Νίκος Νικολόπουλος, ο πρόεδρος του συνδέσμου Καλαβρυτινών ιατρών "Μελάμπους" και διευθυντής χειρουργικής Γ. Ν. Γεννηματάς κ. Ζωγράφος, εκπρόσωποι καλαβρυτινών συλλόγων, ο τ. βουλευτής κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος,  εκπρόσωποι κομμάτων, αντιπροσωπείες του δικτύου μαρτυρικών πόλεων, ο Γερμανός πρέσβης κ.  Πέτερ Σόοφ, ο πρόξενος της Γερμανικής ομοσπονδίας, ο πρόξενος της Πολωνίας, η πολιτική εκπρόσωπος της Αμερικανικής πρεσβείας και πολλοί άλλοι.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ