Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ ΣΤΟΝ Ι.Ν ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΔΕΜΕΝΙΚΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

Την Κυριακή 6 Ιουνίου 2021, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος προεξήρχε της Ευχαριστιακής Συνάξεως στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Δεμενίκων Πατρών.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος ετόνισε ότι η σημερινή Ευαγγελική περικοπή αναφέρεται στο θαυμαστό γεγονός της Ιάσεως του εκ γενετής τυφλού. Ο Κύριος όπως στην παλαιά Διαθήκη έπλασε εκ του χάους τον άνθρωπο έτσι και τώρα φτιάχνει πηλό, αλείφει τα μάτια του τυφλού και τον στέλνει στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ, να νιφτεί και να αναβλέψει. Και ω του θαύματος ! Ενώ “ εκ του αιώνος ουκ ηκούσθη ότι ήνοιξε τις οφθαλμούς τυφλού γεγενημένου “  για τον Κύριο τίποτε δεν είναι αδύνατον, τα τυφλά μάτια ανοίγουν για πρώτη φορά στο φως και αντικρίζουν όχι τη συμπόνια και την αγάπη αλλά την κακία και το φθόνο των ανθρώπων.

Όπως και άλλωτε οι Φαρισαίοι αμφισβήτησαν  τα θαύματα του Σωτήρος Χριστού  έτσι και στη θεραπεία του Τυφλού της Ευαγγελικής περικοπής  προσπαθούν  να συκοφαντήσουν τον Κύριο και να περιπαίξουν τον δυστυχή άνθρωπο που ευεργετήθηκε απ΄ αυτόν.

Όμως όπως αποδείχθηκε περίτρανα αδελφοί μου δεν θεραπεύτηκαν μόνο τα ορατά μάτια του τυφλού αλλά  θεραπεύτηκαν και τα μάτια της ψυχής του. Ο μέχρι πρότινος ζητιάνος και παραγκωνισμένος από όλους γίνεται τώρα ομολογητής της αληθείας, αναγνωρίζει και προσκυνεί τη θεότητα του Χριστού με αξιοζήλευτο θάρρος.

Αυτό το θάρρος καλούμαστε να μιμηθούμε και εμείς αδελφοί μου, μπροστά σε όσους χλευάζουν την πίστη μας και αγωνίζονται να αποιεροποιήσουν τον κόσμο και να του στερήσουν την πίστη και την ελπίδα στη Σωτηρία που πηγάζει από το Σταυρό και την Ανάσταση του Κυρίου μας. Ας αναφωνήσουμε και εμείς μαζί με τον εκ γενετής τυφλό "πιστεύω Κύριε" και ας τον προσκυνήσουμε με ταπείνωση. Άλλωστε ο Κύριός μας, μας διαβεβαιώνει “Πας όστις ομολογήσει εν εμοί έμπροσθεν των ανθρώπων, ομολογήσω καγω εν αυτώ έμπροσθεν του πατρός μου του εν ουρανοίς“.

Κλείνοντας ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις αναστάσιμες εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ Χρυσοστόμου για έτη πολλά , ευλογημένα, αγιασμένα, θεοσκέπαστα και θεοφρούρητα.