Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΤΟ ΑΝΩ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙ ΠΑΤΡΩΝ


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων Ενδόξων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων των εν τη λίμνη Σεβαστείας μαρτυρησάντων, στο Άνω Καστρίτσι Πατρών.

Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 8 Μαρτίου, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.

Ανήμερα της εορτής, Παρασκευή 9 Μαρτίου τελέσθηκε η Αρχιερατική Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία κατά την οποία ιερούργησε και ομίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο βίο των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων και ανέπτυξε τη φράση που βγήκε από τα στόματά τους κατά την ώρα της απολογίας τους, "χριστιανός ειμί". Υπογράμμισε την αγάπη που είχαν για τον Χριστό, η οποία εκδηλώθηκε με το να μην υπακούσουν στην διαταγή του Αυτοκράτορος Λικινίου με την οποία απαγορευόταν να πιστεύουν και να μιλούν για τον Ιησού Χριστό. Η στάση τους αυτή εξόργισε τον Αυτοκράτορα ο οποίος διατάζει να οδηγηθούν στα παγωμένα νερά της λίμνης Σεβαστείας. Με την υπομονή και την πίστη που επέδειξαν κατά την διάρκεια του μαρτυρίου έλαβαν από τον Κύριο τον στέφανο της δόξης.

Προ της απολύσεως ο Θεοφιλέστατος αφού μετέφερε προς όλους τις θερμές ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, παρεκάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν με όλη τους την δύναμη, ίνα δια πρεσβειών των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων που ήσαν Στρατιωτικοί, να επανέλθουν σύντομα  στην Πατρίδα μας και στις οικογένειές τους οι δύο κρατούμενοι Στρατιωτικοί στις φυλακές της Αδριανουπόλεως.